Vaccination & Info

Vi på vårdcentralen har samlat nyttig & relevant information för
dig som ska ut och resa. Samtlig information på denna sida är
hämtad och länkad till rätt kategori från 1177.

Inför resan

Viktigt att tänka på

Sjukdomar

De vanligaste sjukdomarna

Vaccinationkliniker

Sök efter din närmaste klinik

Priser

Vad kostar vaccination

Resmål

Fakta om olika länder

Sjukdomar

Hepatit A

Hepatit A smittar genom mat och dryck. Sjukdomen finns över hela världen, men risken att smittas är större i områden som har dålig standard på vatten och avlopp. Vaccination mot hepatit A rekommenderas om man ska resa till områden där risken att smittas är större än i Sverige, till exempel Afrika, Sydamerika, delar av Östeuropa och länder öster och söder om Medelhavet.

Mer information om Hepatit-A

Hepatit B

Hepatit B är en sjukdom som smittar via blod och när man har oskyddat sex. Vaccination mot hepatit B rekommenderas om man ska stanna längre än tre veckor i ett område där risken att smittas är större än i Sverige, till exempel Asien, Afrika eller Sydamerika, eller om man reser eller planerar flera resor till dessa områden.

Mer information om Hepatit-B

Polio

Polio smittar via avföring och sprids via vatten och avlopp. Sjukdomen finns i hela världen och vaccination rekommenderas för alla, inte bara om man ska resa utomlands. Har man inte fått ett fullt skydd, det vill säga fyra doser vaccin, bör man se till att få det.

Mer information om Polio

Kolera

Kolera är en sjukdom som smittar genom mat och dryck. Vaccination mot kolera rekommenderas om man ska resa till ett land med en pågående koleraepidemi. Vaccination rekommenderas också om man under längre tid än tre månader ska leva tillsammans med ortsbefolkningen i ett område där kolera finns.

Mer information om Kolera

Japansk encefalit

Japansk hjärninflammation, även kallad japansk encefalit, är en sjukdom som smittar via myggor vissa perioder av året i en del områden i Asien. Eftersom risken för resenärer är mycket liten, rekommenderas vaccination enbart om man ska övernatta på landsbygden i östra och södra Asien längre än tre veckor, eller om man ska resa till ett land där en epidemi pågår.

Mer information om Japansk encefalit

Malaria

Malaria är en sjukdom som sprids med myggor som överför parasiter till människan när de sticker. Om man har fått malaria kan det ta en tid innan sjukdomen bryter ut, men när den gör det kan man snabbt bli mycket sjuk. Det är viktigt att man direkt söker sjukvård om man får feber medan man reser i, eller har lämnat, ett område där malaria finns.

Mer information om Malaria

Difteri

Difteri smittar genom kontakt med saliv, till exempel om man kysser varandra eller dricker ur samma glas. Sjukdomen finns i vissa länder i Afrika, och i Indien och Indonesien. Vaccination rekommenderas för alla, inte bara om man ska resa utomlands

Mer information om Difteri

Gula Febern

Gula febern är en sjukdom som sprids med myggor. Vaccination mot gula febern rekommenderas om man ska resa till vissa delar av Afrika och Sydamerika. Många av länderna kräver att man har ett intyg om vaccination mot sjukdomen för att få resa in i landet. Även en del länder där sjukdomen inte finns kräver att man är vaccinerad och kan visa ett intyg om man nyligen har varit i ett land där sjukdomen finns.

Mer information om Gula Febern

Rabies

Rabies överförs med saliven från ett sjukt däggdjur, oftast hundar, och smittar om man får ett bett eller blir slickad i ett sår. Sjukdomen finns i stort sett i hela världen, och förekommer mest i Afrika, Asien och Nord-, Mellan- och Sydamerika. Risken för smitta är större i länder med dålig kontroll över att husdjur är vaccinerade och i länder med fritt kringströvande hundar.

Mer information om Rabies

Stelkramp

Stelkramp smittar när ett sår kommer i kontakt med stelkrampsbakterier som finns i jord. Man kan också smittas genom bett av vissa djur. Sjukdomen finns i hela världen och vaccination rekommenderas för alla, inte bara om man ska resa utomlands.

Mer information om Stelkramp